Pada hari Ahadnya pula mama membuat kuih talam ubi. Kuih ini menjadi kuih kegemaran hubby dan Anne. Membuat talam ubi ini adalah lebih baik kalau dapat ubinya yang banyak sagu. Rasanya nanti akan lebih kenyal lagi. Ubi ini telah diberi oleh kakak ipar mama dan mama telah memanfaatkannya dengan membuat Talam Ubi. Cuma untuk lapisan atasnya terkurang sikit bancuhannya maka tak sama saiznya. Tapi tak apalah.
Gula merah dan gula pasir secukupnya
Sedikit santan yang dicairkan bersama gula tetapi jangan sehingga naik wap. Cukup sehingga gula larut
Ubi yang telah diparut boleh diblend untuk menghaluskannya agar ianya tidak berserabut. Kemudian ubi diperah di dalam kain kasa dan biarkan sagunya mendap. Bila sagu telah terkumpul dan buangkan airnya diatas dan ambil sagu dicampurkan dengan hampas ubi dan segenggam kelapa parut. Gaul rata dan bubuh sedikit garam. Kemudian masukkan bancuhan santan dan gula. Jangan terlalu lembik dan jangan pula terlalu keras. Bubuh di dalam loyang dan kukus di dalam periuk kukus sehingga masak
No comments:
Post a Comment