Sunday, January 17, 2010

Kerabu Mentah dan Sambal Air Asam



Masa cuti sekolah musim yg lalu mama telah mendapat undangan majlis perkahwinan saudara sebelah emak di Singapura. Walaupun tak berapa rapat tetapi mama pergilah juga mengenangkan emak tiada masa itu dan cuma mama dan abang saja yg duduk di Johor. Selain dari nasi buryani dan juuga juadah yg lain, mama amat berselera sekali menikmati satu masakan yg pada mama sangat simple tetapi membuka selera. Sayuran2 mentah yg dibuat seperti kerabu yg hanya dimakan bersama sambal air asam.




Kerabu Sayur



1/2 biji kobis

1/2 kg taugeh

2 labu bawang merah besar

2 ikat daun kesum

6 batang cili padi

(Cuci bersih dan toskan sayur2an ini)


Kobis dan bawang merah dirampai halus. Taugeh dibuang ekor dan daun kesum digunting serung2. Cili padi juga dipotong bulat2. Gaulkan kesemuanya dan makan bersama sambal air asam







Cara membuat sambal air asam



15 tangkai cili padi (jgn dibuang tangkainya)

sehiris belacan (dibakar)

3 ulas bawang kecil

2 ulas bawang putih

Blend ke semua bahan ini dan perahkan sedikit asam jawa ataupun limau nipis. Perasakan gula.


No comments: