Oleh kerana inti epok2 hari tuh masih ada banyak lagi jadi mama cuba membuat pie inti epok2 dan menyimpannya di dalam peti sejuk selama hampir 2 hari. Bolehlah buat makan utk hari ini. Buat malam tadi sebanyak 4 tray. Senang saja buat crust pie ini. belbagai jenis pie yg boleh kita buat untuk kelaurga tercinta.
Bahan2 untuk crust :
2 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan butter sejuk dan dipotong dadu
1 camca teh garam
1 camca teh gula
air sejuk secukupnya (kalau boleh ais kuib yg dicairkan)
Butter dipotong dadu dan dibekukan di dalam peti ais selama 30 minit ataupun selama mana yg boleh utk menjadikan ianya benar2 sejuk. Satukan tepung, garam dan gula dan gaul dengan mixer ataupun tangan seperti menjadi serbuk roti dan seperti berkeping2. Masukkan air sedikit demi sedikit dan bila ianya telah kental maka kita balutkan ke dalam plastik dan simpan di dalam peti sejuk selama 1-2 hari. Keluarkan dan biarkan selama 5- 10 minit untuk melembutkan doh sebelum dibentuk.
Cara membuat crust
tutup permukaan dengan doh dan bentukkan ropol sekelilingnya dan lorekkan permukaannnya agar inti di dalamnya masak
tutup dengan aluminium foil sekeliling bentuk ropol supaya semasa proses membakar bentuk yg telah diropolkan tidak hangus dan keras kejung. Bakar sehingga masak dengan kepanasan 200 darjah celcius
pai inti kentang yg telah dimasak
6 comments:
slm zura, pie ni betul2 menggoda akak le..kak mmg peminat no 1 makan jenis2 pie ni...2 hari lepas baru buat sheperd pie.. smpt ambk gambo..nanti kak n3 ya..akak ada n3 baru hari ni..jum tengok , Oh ya tu gambo terbaru zura ke...masih cantikkk ...
Wsalam Kak Nor
Pie ni memang sedap kak.eheheh perasan pulak tapi betul sedap. Semua or suka. Buat dia pun senang. Zura nak try sheperd pie akak tuh nanti. Zura dah tgok semlm lempeng akak dan dah comment tapi mcm x lepas sebab mlm tadi tenet 1/2 aje nyawa dia.Tu gambar masa org kawin hari tuh. Mukapun dah tembam asik mkn aje. Ni ingat nak diet sikit nak tumpukan kat jahit menjahit
Kak tie dulu pernah buat, lama daa.. Sekarang ni malas betul nak menguli. Ingat guna puff pastry yang dah siap tu. He he... selalu je nak ngelat !
KEKEKEKKE...... ooo ngelat main masak2 ek. tak aci mcm nie. Tapi senangkan buat pie niekan kak.
KEKEKEKKE...... ooo ngelat main masak2 ek. tak aci mcm nie. Tapi senangkan buat pie niekan kak.
KEKEKEKKE...... ooo ngelat main masak2 ek. tak aci mcm nie. Tapi senangkan buat pie niekan kak.
Post a Comment