Wednesday, February 11, 2009

Siput Sedut Sayur Keladi.....

Apa yg kita semua tau tentang peribahasa yg dikaitkan dengan keladi? Ini antara yg mama masih ingat :-
Miang miang keladi
Terima kasih daun keladi
Tua-tua keladi
Mencurah air ke daun keladi
Buang daun keladi berselimut daun birah
Daun keladi dimandikan
Alamak lagi apa daaaa......Lupa lah. Alah lupakan ajelah semua nie...tak pentingpun yg penting perut mesti nak berisi........... Cerita pasal keladi ni bukan nak cerita pasal peribahasa pasal keladi....lain hari kita cerita pasal peribahasa ya pulak. Sebenarnya mama nak cerita tentang Sayur Keladi Masak Lemak dengan Siput Sedut...... Aiseyyyyyy...terliuq sendiri.
Sayur Keladi Masak Lemak Siput Sedut

Sepokok batang keladi disiat kulitnya dan dijemur sebentar- utk menghilangkan getah agaknya. Kemudian dicelur sebentar, tetapi ini ialah keladi minyak so tak yah nak celur2 tapi kalau keladi lain kene celur ya.....



1kg siput sedut dikerat sedikit di bahagaian belakang- memudahkan utk menyedut
Dicuci bersih dan toskan airnya
*Jika korang beli siput dan bercadang utk masak keesokkan harinya make sure gaulkan siput2 tersebut bersama hampas kelapa. Ini utk memanjangkan jangka hayat siput tersebut


Segenggam udang kering
5 ulas bawang putih
5 tangkai cili padi
3 cm kunyit hidup
(Kesemua bahan ini ditumbuk)


Batang keladi yg telah dicuci dijerang bersama santan cair dari 2 biji kelapa dan masukkan bahan2 yg ditumbuk bersama 3 keping asam keping

Didihkan batang keladi sehingga lecur sedikit

Masukkan siput sedut

Bila kuah telah mendidih masukkan pula santan pekat dari 2 biji kelapa
Perasakan garam dan sentiasa dikacau agar tidak pecah minyak dengan api perlahan


Sayur Batang Keladi Bersama Siput Sedut ini menjadi lebih sedap sekiranya dihidangkan di dalam mangkuk antik corak bunga kangkung bersama sudunya...
Percayalahhh....(Wei nak menipupun biarlah lojik sikit)
daaaaaaaaaaa

No comments: