Salah satu kuih kegemaran mama adalah cha koi.... tak ramai org melayu yg boleh buat kuih nie tapi skrg mcm dah ramai yg tahu...kan...?...... Mama dapat resepi nie dari seorg Nyonya Cina yg menjual cha koi di tepi jalan. Tengok macam sedap aje cha koi yg dijualnya tapi takkanlah nak beli pulak dari gerainya. Kembanglah tekak. So ampu punya ampu dapatlah mama resepi nie dari Puan Nyonya tersebut. Bayar beb..... bukan free..... Celaka punya Nyonya...
Cha Koi
2 butir telur dipukul
Ammonia, alum (tawas), baking powder, yis, soda bikarbonate dan garam dimasukkan ke dalam tepung gandum. Gaul rata. masukkan telur yg telah dipukul dan gaul lagi. Masukkan butter yg telah dicairkan dan gaul lagi.
Tutup doh dengan tuala lembab selama 2 jam sehingga doh mengembang 1kali ganda
Doh yg telah kembang 1 kali ganda itu diuli atau dikisar lagi sebentar dan perap lagi sehingga doh naik lagi 2 kali ganda selama 2 jam juga.
Doh yg telah siap dilekatkan
Kemudian apabila doh telah dilekatkan calit sedikit dengan menekan dengan pemotong plastik ditengah2 doh yg dilekatkan tadi
Cubalah resepi ini hari ini dan anda akan berpuas hati!!!!!!!
2 comments:
zura..bagi aku standard recipe cakoi and apam in excel or words
tq
ar-kuantan
wow..
mavelesss
Post a Comment