Sunday, June 22, 2008

Meh Makan Siakap Tiga Rasa

Sebenarnya lama dah mama nak masukkan dlm entry nie tapi x kesempatan. Terlalu banyak yg nak dimasukkan sampai terlupa yg satu nie. Ikan Siakap Tiga Rasa nie mama masak masa mama bertandang ke rumah Kak Tam dengan kawan2 cyber yg lain.



Siakap Tiga Rasa





2 ekor ikan siakap yang sederhana besar




Ikan disiang buang perut dan insang dan cuci seperti ini





Panaskan kuali dan bubuh minyak masak. Biar minyak betul2 panas dan bubuhkan sedikit garam agar ikan yang digoreng tidak melekat



Ikan digaul bersama kunyit dan sedikit garam

Goreng sehingga garing






Ikan siakap yang siap digoreng



3 labu bawang besar
6 ulas bawang putih
2 ibu jari halia



bebarapa tangkai cili padi ikut suka dipecahkan untuk dimasukkan ke dalam kuah


cili sos
tomato sos
sos tiram
pes tomyam
(semua sos ini bergantung kepada kuantiti ikan)


tumiskan bawang putih dan halia sehingga wangi
(halia dipotong rampai sementara bawang putih dipecah2kan)




bawang besar dipotong dadu



dimasukkan ke dalam kuali ditumis sesudah halia dan bawang putih
biarkan layu sebentar


Tuangkan sedikit sos cili



Tomato sos



sos tiram




dan pes tomyam




biarkan kuah mendidih dan masukkan cili padi




masukkan gula dan jangan ditambah garam



renihkan sebentar



Bila dah masak tuangkan ke atas ikan



Yok makan...............................


Penting yang mesti disebut dan dikenang
Sesi penggambaran : Di rumah Kak Tam
Waktu : Tenghari
Jurugambar : Ceng & Lia
Pembantu masak : Kak Tam, Lia & Ceng
Chef : Mama Vouge

hahahahahahahhahahhahahha...............




















































































































































































































1 comment:

Anonymous said...

thanks mama for eveything...walaupun bunga kat buai tu layu...tetap kelassss!