Friday, August 14, 2009

Pagi Yang Segar




Selamat pagi......di pagi Jumaat yg mulia lebihkurang sekarang ini pukul 7.15 am. Baru habis masak untuk makan tengahari dan sedang bersiap nak ke pejabat......... Budak2 dah selamat ke sekolah. Cuaca yg sungguh bahang dan humid. Harap2 malam ni hujan.

Semua orang dah tau macamana nak masak pucuk ubi masak lemak tempoyak nikan tapi saje mama nak bagi resepi lagi.


Masak lemak Pucuk Ubi


Bahan2nya :-
Secekak pucuk ubi pulut
2 biji kelapa
1 cawan tempoyak
segenggam ikan bilis direndam dan cuci bersih lalu ditoskan *
segenggam cili padi kampung -terpulang nak banyak mana*
sejari kelingking kunyit basah*
garam secukup rasa*
(* ditumbuk halus)




Daun ubi dicuci bersih dan rebus bersama 2-3 titik minyak masak sehingga lembut. Toskan airnya dan masukkan ke dalam periuk bersama bahan2 yg ditumbuk tadi. Masukkan santan kelapa dan masak sehingga mendidih dengan api kecil. Bila sudah mendidih masukkan pula pati santan bersama tempoyak. Kuahnya hendaklah sentiasa dikacau agar tidak pecah minyak.

No comments: