Monday, October 27, 2008

Juadah Hari Raya-Resepi Dalca 1 Episod 3

OK...marilah kita sediakan lauk pauk tambahan untuk juadah hidangan Hari Raya.... Mama akan menunjukkan bagaimana caranya membuat Dalca Dal Daging Tetel bersama Sayur2an. Selain Daging Tetel Lembu, Udang, Ayam, dan Daging Tetel Kambing juga boleh digunakan. Pada mama yg paling sedap sekali ialah Daging Tetel Lembu dan Daging Tetel Kambing. Apakah itu Daging Tetel Lembu? Korang tau tak? Daging Tetel ialah a part of daging lembu mix with a bit of lemak dan juga sedikit urat2, tetapi kalau mama ke pasar mama akan pilih daging tetel yg kurang uratnya. Daging tetel ini agak liat sedikit dan hendaklah direbus terlebih dahulu sebelum dimasak bersama bahan2 lain untuk mempercepatkan proses empuk Sebenarnya salah satu makanan kegemaran mama ialah Dalca Dal Daging Tetel bersama Sayuran ini.


Ok jom ke dapur.....


Dalca Dal Daging Tetel Bersama Sayur2an


Bahan 1:-
Sepelepah daun kari
6 ulas bawang kecil yg dihiris
Sedikit rempah campak ataupun rempah tumis


Bahan 2:-
2 labu bawang besar
1/2 labu bawang putih
Sejari halia

Bahan 2 ditumbuk kasar ataupun dikisar


Bahan 3 :-
1 mangkuk rempah kari daging


Bahan 4:-
1 mangkuk kacang dal direndam 1/2 jam


Bahan5 :-
1/2kg daging tetel lembu
Rebus bersama dgn 1 labu bawang besar dan 3 inchi halia yg ditumbuk kasar sehingga empuk
Bahan 6:-
1 ikat kacang panjang dipatah2
6 biji terung bulat hijau yg kecil dibelah 2
4 biji tomato dipotong baji
3 batang carrot dipotong besar2
5 biji kentang dibelah 4 ataupun 2 (mengikut saiz)
3 biji mangga muda dibelah 4 dan keluarkan bijinya (jangan dibuang kulit)
3 batang lada merah dan 3 batang lada hijau dibelah memanjang tetapi jgn sampai putus
1 pokok daun ketumbar dihiris


Bahan7:-
Ini adalah merupakan bahan additional
1-2 senduk kuah dari baryani
(kalau tak ada tak mengapa)


Tumiskan bahan 1 & 2 sehingga naik bau
Masukkan bahan 3 dan kecilkan api
Tumis sehingga hampir garing


Masukkan bahan 4 & 5
Kuah dari bahan 5 jgn dibuangkan tetapi masukkan ke dalam bahan yg dimasak
Pastikan kuah tidak terlalu cair
Perisakan garam secukup rasa

Masukkan bahan 7
Masukkan kentang dan carrot
Biarkan kuah mendidih dan bila kentang dan carrot telah empuk masukkan bahan 6 portion by portion
Bila kesemua bahan telah dimasukkan balik2kan dan biarkan sebentar dan matikan api. Jangan biarkan terlalu layu nanti rasanya kurang enak.

*Mama tidak memasukkan santan ataupun susu cair. Kuah ini juga agak pekat sedikit, tetapi terpulang pada korang untuk membubuh santan ataupun susu cair. Jika tidak memasukkan mangga muda perlu ditambah sedikit air asam jawa tetapi air asam jawa hendaklah dibubuh setelah kesemua bahan telah dimasukkan dan telah masak. Membubuh air asam jawa di peringkat awal akan menyebabkan daging menjadi liat



Inilah Kuah Dalca Dal yg telah siap dihidangkan
Kuah Dal ini sangat sesuai dimakan bersama Nasi Baryani,Nasi Minyak, Nasi Tumis, Nasi Bokhari, Nasi Baryani Jagung, Nasi Putih, Prata, Lempeng Gandum dan Roti

No comments: