Tak habis lagi mama nak buat n3 pasal udang ni. Sebenarnya resepi ni dah lama terperam. Dah macam jeruk. Gambar2 ni sebenarnya tersalah simpan dalam folder. Puas cari tak jumpa. Nasib baik jumpa semula. Mari kita masak umbut kelapa bubuh udang. Masak apa lagi ya yg sedap selain dari dibuat gulai lemak.
Masak Lemak Umbut Kelapa
1 kg udang kasar
Udang dibasuh dan ditoskan lalu digoreng sebentar dan toskan minyaknya
segenggam cili padi atau mengikut suka
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Kesemua bahan ini ditumbuk halus bersama sedikit garam
(Dihiris kasar2 memanjang)
Celur sebentar dalam air panas
Toskan
Masak di atas api perlahan dan hendaklah sentiasa dikacau agar tidak pecah santan
Bila kuah dah mendidih masukkan udang dan akhir sekali masukkan santan yg pekat
Jaga api dan bila benar2 telah masak matikan api
No comments:
Post a Comment