Ini adalah entry yg ke-2 tentang resepi Dalca. Dalca kali ini agak simple dan mudah dan yg selalu dibuat oleh semua orang. Yg terdahulu adalah dalca versi Johor.
Resepi Dalca Ringkas
3 biji terung hijau
seikat kacang panjang
4 biji buah tomato
5 biji kentang
5 biji mangga muda
2 batang carrot
3 tangkai lada hijau
1 labu bawang besar
6 ulas bawang putih
halia sebesar ibu jari
Kesemua ditumbuk kasar
Tumis bahan tumbuk sehingga naik aroma
Masukkan rempah dalca dan tumis dengan api perlahan sehingga terbit minyak
Daging tetel yg telah direbus
Kacang dal yg telah direndam 1/2 jam dicuci dan toskan
Masukkan air rebusan daging ke dalam tumisan dan bila hampir mendidih masukkan daging, kacang dal dan kentang. Selepas itu masukkan carrot. Bila benar2 telah mendidih barulah masukkan mangga muda, kacang panjang, tomato dan lada hijau
Kuah dalca ini juga boleh tahan 2-3 hari dan lebih sedap bila dibiarkan semalaman dan apabila hendak dimakan panaskan semula dan kuah akan menjadi semakin pekat
No comments:
Post a Comment