Terlebih dahulu mama ingin ucapkan terima kasih bebanyak kepada DF yg sudi memberi resepi ni pada mama untuk mencubanya. Mama dahpun membuatnya dan rasanya sangat sedap sekali. Anak2pun suka. Disaat menaip nipun, bun tuh tengah penuh dalam mulut. Masih lembut walaupun dibuat semalam petang. Lepas ni berenti kerja bukak bakery.
bahan2nnya :
1 biji telur gred C
11gm yis
60 gm majerin
2 sudu besar susu tepung
(jika guna mentega tak perlu masukkan susu tepung)
10 gula
480 tepung roti berprotin tinggi
120 tepung gandum (kalau tak ada guna gandum aje)
1 sudu kecil bread improver (jika suka)
260 ml air
kesemua bahan di satukan dan gaul sebati
Putar 1 jam atau kurang sikitpun tak mengapa asal sehingga benar2 lembut dan kental
(petua dari Chef DF- semakin lama diuli semakin lembut- bila roti dah sejukpun ianya kekal lembut)
Biarkan sebentar
Bila naik 1 kali ganda mama tumbuk2kan untuk mengeluarkan angin
bahagikan beberapa bahagian
canai doh
No comments:
Post a Comment