Wednesday, November 19, 2008

Resepi Nostalgia

Rasanya dah 20 tahun lebih mama tak melihat suasana seperti gambar di atas tuh...... last sekali suasana mcm tuh yg mama lihat ialah sewaktu perkahwinan ibu saudara mama yg paling bongsu...itupun sekitar tahun 1983 dan waktu itu mama berusia 9 tahun. Masa berlalu dan semuanya luput dalam ingatan....tetapi........ minggu lalu memori yg berpuluh tahun itu menggamit kembali. Ianya muncul semula selepas mama terpandang akan sesuatu sewaktu sibuk mengambil gambar2 orang sedang rewang pada satu majlis perkahwinan di sebuah kampung.
Inilah yg mama terpandang dan mengingatkan mama semula tentang masakan ini. Lama benar tak makan ni.... Benda ni memang tak ada jual tetapi byk terdapat bila ada majlis kenduri kahwin. Bila Pakcik2 tuh sedang menyiang ayam mama tengok banyak betul telur2 ayam nie yg dikeluarkan dari perut ayam. Ada dalam 5kg macam tuh. Ayam telur nie daging dia memang sedap dibuat masak, pejal dan tak hancur. So dengan muka yg tak malu, mamapun memintalah sedikit utk di bawa pulang ke rumah dan cadang nak masak sebab lama benar tak makan telur ayam tak jadi ni. Kalau dulu2 org tua2 memang tak kasi kita makan telur ayam belum jadi nie. Mereka kata nanti takut mandul. Huh... kat mana logiknya cuba buktikan? Padahal telur ni sedap dan diaorg yg nak melantak tu sebab tuh tak kasi kami yg kecik ni dulu makan. Buruk sungguh perangai org tua dulu2. Teringat mama pulak akan cerita Batu Belah Batu Bertangkup. Pasal anak yg masih kecik tak reti bahasa lagi makan telur ikan tembakul, sanggup dia merajuk meninggalkan anak2 dan pergi bunuh diri akibat merajuk dengan ank yg belum mengerti apa2. Hishhh..... jauhkanlah aku dari bersifat seperti emak Melur dan si Pekan itu.

Inilah rupa telur ayam yg belum jadi tuh...maksud mam ayg belum ada putihnya lagi....pra matangler tuh senang citer


1 batang serai 3 cm halia
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
2 cm halia
(Ditumbuk kesemuanya kecuali halia dititik)

Sehelai daun kunyit
cili padi kampung mengikut kepedasan yg diinginkan
tengok piring2 tuh...nostalgik sungguh.....

2 biji kelapa di kisar dan diambil patinya
(Asam jawa dicampurkan semasa memerah agar rasanya mesra...nilah cara org dulu2. Sekarang masih ada tak lagi yg mengamalkannya...dan mama juga masih mengamalkannya)
Santan cair dicampur bersama bahan2 dalam periuk dan perisakan garam sekali. Mama menggunakan blangah tanah....Masih masak macam org dulu2. Cuma tak pakai dapur kayu je....Kalau pakai tak taulah nak masak kat mana.

Renehkan di atas api yg kecil dan hendaklah sentiasa dikacau. Kalau tak nanti pecah santan jadi tak cantik.


Bila dah mendidih masukkan telur tersebut dan kacau sebentar


Akhir sekali masukkan pati santan. Pati santan dimasukkan sewaktu santan cair telah mula mendidih kerana ini akan lebih memekatkan kuah



Makan bersama nasi putih...mmmmm enak banget....... Korang ingat tak mangkuk tuh?????











2 comments:

jaketbiru said...

halamakkkk.... menitis air liur... sedapnyaaaa telor tuuuuu...

Mama Vogue said...

jom ler nide...makan sesama