Bila dah makan lauk kampung kalau boleh sayur pun nak masak cara kampung jugak. Sebenarnya masakan kampung nie sangat menepati selera mama. Lebih2 lagi jenis2 kerabu ataupun urap.
4 ulas bawang putih
lada padi mengikut kepedasan
segenggam ikan bilis
segenggam ikan bilis
kacaukan sebentar di adalam kuali tanpa minyak ataupun disangar
Rasa sangat berselera sekali makan kerabu pucuk paku, ulam daun kemagi dan lemak telur.Memandangkan dah berpuluh tahun tak makan masak lemak telur ayam pra matang nie so mama abadikan bersama pinggan yg dah berpuluh tahun juga tak digunakan......Nostalgia sungguh menu mama kali ini....lebih2 lagi pinggan nie......hehehhehe...antik sungguh
2 comments:
yang bulat-bulat tu apa ek?? kuning telur ker???..
Yup Nide...kuning telur......kuning telur yg berada di dlm perut ayam....yg belum dilahirkan...ekekke....penah mkn tak..jaman kecik2 dulu selalu mkn time org kawin
Post a Comment