Friday, September 5, 2008

Hitan-hitam Si Tampuk Manggis

Bulan2 puasa nie kalau ada sesiapa yg bekerja tapi teringin gak nak masak cubalah resepi nie. Senang dah mudah aje. Sebelum pegi keje tuh korang bolehler perapkan ayam nie. Lepas tuh bila balik terus aje goreng dan buat macam yg mama ajarkan nie.....Resepi nie adalah hasil dari cetusan idea mama sendiri tau....

AYAM MASAK HITAM MANIS
Satu sudu besar ketumbar
1 camca teh jintan halus
1 camca teh jintan kasar
1 labu bawang sederhana bsr
6 ulas bawang putih
3cm halia
Kesemuanya ditumbuk halus
dan dilumurkan pada ayam dan perap 8 jam
Bahan A
1 jari kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
4 kuntum cengkih
4 ulas bawang kecik dihiris
Bahan B
1 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
2 inchi halia

Bahan 3
2 sudu besar serbuk kari ayam

Tumis bahan1, bahan 2 dan masukkan bahan 3


Masukkan 1/2 mangkuk kicap


Masukkan 1/2 mangkuk tomato sos


Masukkan 1 sudu besar sos tiram

Masukkan sedikit air agar ia tidak kering dan bila kuah dah mendidih masukkan ayam balikkan dan matikan api lalu tabur dengan cili padi


mmmmmmmm...................silalah santap wahai kawan2............................
Selamat berbuka puasa.................












3 comments:

jaketbiru said...

hmmm sampai terbau keharumannya semasa baca post nih....
terasa pedas dan enak cili padi tuh.. nide suka ulam cili padi..

p/s...mesti confirm 2 pinggan +

mama vouge said...

mmm..sila lah n ide sila...jgn memalu.......ngap aje cili tuh.....

arZOoo said...

errrrrr...cacing2 ku menari-nari nih....cacing lapooooo