Friday, September 5, 2008

Kimchi Dan yana

Orang Korea sering mengucapkan "kimchi" sewaktu berfoto agar terlihat sedang tersenyum sebagai pengganti kata "cheese" yang sering diucapkan penutur bahasa Inggris.

Kali ini atas permintaan Yana mama akan menunjukkan cara2 membuat kimchi dari kubis Cina atau kubis panjang, tetapi dikalangan chatter Laman Asmara Kubis ini dikenali sebagai KOBOS. Kami lebih sinonim dengan gelaran KOBOS dari KUBIS kerana belajar dari Benatara Guru Aryana Kesumaaaaaaaaa.............. ehehehhe..........

Kimchi adalah sejenis makanan jeruk sayur yang sangat terkenal di negara Korea dan Jepun Di Korea terkenal almari khusus untuk kimchi ataupun disebut sebagai peti sejuk menyimpan kimchi.. Sebagian besar orang Korea membuat kimchi dalam jumlah banyak sewaktu musim sawi putih di musim dingin sehingga perlu peti sejuk khusus untuk menyimpan persediaan kimchi selama setahun.

Kimchi disebut sebagai salah satu dari lima "makanan tersehat di dunia" menurut majalah Health Magazine. Kimchi kaya dengan vitamin, membantu pencernaan, dan kemungkinan dapat mencegah penyakit kanser.... Wah ini sudah bagus nie...Sayuran yang sudah lama diketahui baik untuk kesehatan, apalagi ditambah kultur bakteri hidup pada kimchi yang lebih banyak dari yogurt. Pemakaian serbuk lada merah dalam jumlah banyak pada kimchi juga sering disebut-sebut baik untuk kesehatan.

baiklah mari kita sama2 belajar buat kimchi ......
langkah kita yg pertama :-



1biji kubis panjang atau kubis Cina yang segar dicuci setiap kelopaknya


Kemudian kita toskan airnya dengan cara membalikkan begini selama 1 malam


Apabila airnya telah kering kita taburkan garam disetiap kelopak kubis tersebut


Masukkan kubis kedalam bekas kaca dan taburkan lagi garam di keseluruhan permukaan kubis


Selepas itu kita tekan kubis tersebut dengan objek yang berat seperti alur lesung. Di sini mama menindih dengan batu ulek supaya ianya mampat


Biarkan semalam juga
Langkah kita yg kedua:-

Selepas 24 jam kubis tersebut akan mengeluarkan air garam semulajadi dan kita simpan kubis tersebut selama beberapa hari
Adalah lebih baik kubis yg diperam dengan garam disimpan didalam mangkuk tanah seperti ini

Kubis selepas 5 hari
langkah ketiga:
Cuci semula kubis tersebut sehingga rasa garam tersebut hilang atau berkurangan
kemudian kita perahkan kubis tersebut dan toskan airnya
Langkah keempat:-
Semangkuk udang kering
1/2 labu bawang putih
2 cm halia
Kesemuanya dikisar halus
Taburkan serbuk lada mengikut citarasa, boleh juga dibubuh lada padi

2 rumpun daun bawang dipotong 2 inci


2 sudu besar sos ikan

Sos digaul bersama bahan2 kisar dan dibubuh gula mengikut citarasa


Masukkan daun bawang


Kemudian kita lumurkan bahan ke dalam setiap kelopak kubis dan permukaaan serta keseluruhan kubis


Simpan semula kubis didalam mangkuk tanah seperti didalam gambar langkah 2


hidangkan selepas seminggu dijeruk (Teringat cerita Autumn in my heart)

Selain kimchi ini dimakan bersama nasi putih kita juga boleh menggunakan kimchi sebagai bahan untuk membuat nasi goreng dan sup kimchi bersama daging....mama akan menunjukkan diminggu yang akan datang..Ewahhhh...macam rancangan dalam TV pulak...rancangan masak memasak....


Bye................

p/s : Semoga Yana berpuas hati dengan resepi kimchi kobos(kubis) yang mama tunjukkan di sini. Jika terdapat apa2 kekurangan sepuluh jari jua kususun sebagai tanda maaf. Semoga Yana beroleh kesejahteraan dan bahagia selalu. Semoga persahabatan kita yg terjalin ini akan berkekalan hingga ke akhir hayat. Senyum sokmo yana.....


5 comments:

Baby Darling said...

MAMA kalau benda berat macam batu nisan bleh tak mama...heheheh bila agaknya baby dapat mencuba eh..malas pulak rasanya arrrgggg beli aje lah nanti baby letak dalam blog baby hehehe kimchi tunjuk2 kekasihku seru hhehehe

mama vouge said...

ekekekkekek............batu nesan ...baik kau letak kepuk kubur sekali. Lagi ngam...Alah kalau malas beli aje....lps tuh kau ckp ler kau yg buat. class gitu.

mama vouge said...

ekekekkekek............batu nesan ...baik kau letak kepuk kubur sekali. Lagi ngam...Alah kalau malas beli aje....lps tuh kau ckp ler kau yg buat. class gitu.

jaketbiru said...

hmmm.. patut ler dia orang panggil nide ko bos... memang nide bos pun... hehehehehe

mama vouge said...

wakakakakkaa..........yes boss