Wednesday, May 14, 2008

Restaurant Seafood Mama...episod Keempat (Akhir)

Jalan-jalan cari makan episod keempat


Hi....semua......................... bertemu lagi kita pada kali ini.....ni adalah episod terakhir rancangan Jalan-jalan cari makan Episod empat...hahhahahahha...........tapi tak bererti mama akan menamatkan koleksi resepi mama kat blog nie...Bila dah makan segala macam makanan laut yang pelik-plik nie takut jugak kan ....so bagi mencegah segala penyakit jom kita makan ubat.......ler nak jadi tokeh ubat lak mama nie...ehehhehe.......sebenarnya gamat nie mama dapat dari papa, dia bawak balik dari Pulau, masa dia outstation. kata papa pukul 4.30 subuh dia dgn kawan dia mencari gamat nie...seekor mama dah beri kepada mak angkat mama, Ibu Hasmah. Tak taulah dia dah masak ke lum. Ni 1st time masak gamat yang macam nie....Hishhh gelinya ...... seumur hidup tak penah siang gamat macam nie..Puas tanya dengan kawan-kawan cyber sana sini macamana nak kejekan gamat nie..akhirnya called Nor tanya dia dengan pertolongan Nor dan pertolongan tailor mama dari Sabah dapatlah mama melaksanakan cita-cita mama masak sup nie.....
resepi jalan-jalan cari makan kali nie ialah Sup Gamat Dengan Cendawan




2 ekor gamat yang telah dibelah perutnya...merengkuk macam kucing tidur isi durian kan, tu baru keluarkan dari peti ais

kapur yang digunakan untuk merendam gamat semalaman

gamat yang berendam dalam air kapur semalaman

gamat yang direndam bersama air kapur tujuannya ialah untuk memudahkan membuang kulitnya sama seperti menyiang babat ataupun perut lembu yang macam towel tuh

gamat yang dah dibersihkan kulitnya dan dicuci


3 buku halia - halia kene banyak nie


diketuk-ketuk dan direbus bersama gamat dalam pressure cooker



gamat yang telah direbus...uikss mengecut lak dan dipotong dalam saiz i inci


1 camca lada hitam
6 ulas bawang putih
1 ibu jari halia
bawang kecil tak payah digunakan tersalah bubuh dalam tuh - jangan marah arrrr


ditumbuk begini


1 batang timun yang telah tua dibuang kulit dan bijinya dan dipotong begini

cendawan butang dalam tin


Kesemua bahan direbus bersama-sama dan bila dah mendidih matikan api



Gamat yang telah siap dimasak bersama bahan-bahan yang lain


dan ditaburkan dengan satu pelepah daun ketumbar untuk lebih membangkitkan aromanya


ha........................jomlah makan...barulah boleh makan semua sekali ni....hari tuh mama buat semua masakan laut nie dalam satu masa. Mama masak Sepetang, Kijing, Tiram dan Gamat nie tapi kan......apapun mama masak ...Ajim tetap makan NASI TELUR DAN KICAP

kuang...kuang...kuang............

Salam hormat dan salam kasih sayang.....byeeeeeeeeeeeeeeeeeee