Friday, May 30, 2008

Meh......pekene lempeng kelapa muda

Uhhhhhh...sedapnya kalau tarik selimut pepagi-pagi hari macam nie..... sejuknya rasa. Tapi mana leh bangun lewat-lewat umah orang wei..... kalau umah sendiripun mama tak suka bangun lewat-lewat sampai matahari naik. Rugi rasa......ahahhaha.............

Perut lapar tak.....mmmm bestnya hari nie Mama Jah nak buat lempeng kelapa muda. Hari nie bukan mama yang masak tau. Lempeng kelapa ialah salah satu menu breakfast yang sangat mama gemari sejak kecil sampai ler sekolah tapikan... untuk pengetahuan korang semua dah berkali-kali mama belajar buat lempeng. Tak kiralah lempeng apa, lempeng kelapa ke, lempeng gula ke lempeng pisang ke lempeng kosong ke semua tak jadi. Time yang tak jadi tu time bila mama nak terbalikkan dia, yang lain semua ok. Sure pecah-pecah. Tak pernah sekali mama buat yang menjadi. Tak taulah kenapa. Mungkin lum abis sumpahan kot. Agaknyalah tuh. Tapi hari nie mama nak belajar jugak buat lempeng kelapa nie dari Mama Jah. Siapa nie mama Jah ek?? Mama Jah ni ialah biras mama. Kak Azizah.... Dia yang menjaga Ajim sejak Ajim kecik selepas maid mama pulang ke Indon, tapi Ajim tak panggil dia Mama Jah, Ajim panggil dia AJAH.....tak taulah kenapa.

Jom ke dapur tengok Mama Jah buat lempeng kelapa

Pepagi lagi Pak Said dah jolok buah kelapa yang muda.
2 butir kelapa muda


kelapa yang telah siap diparut

2 kg tepung gandum diayak


kelapa yang diparut dikisar lagi di dalam blender
(bagi menghaluskan lagi dan mengeluarkan pati santan supaya rasa lemak dia)



kelapa dimasukkan ke dalam tepung

tepung dan kelapa digaul sebati

masukkan air sehingga tepung dan kelapa menjadi mesra


masukkan sedikit gula

digaul lagi sehingga semua bahan bersatu

sehingga adunan menjadi begini
(tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat)



panaskan kuali leper dan lengserkan sedikit minyak dengan menggunakan daun pandan seperti di dalam gambar


masukkan 2 senduk adunan tepung ke dalam kuali leper



lakukan begini


dan begini



sehingga jadi macam nie


bila dah garing cuba terbalikkan perlahan-lahan
(hahaha.....part nilah yang mama selalu fail)


biarkan ia garing di bahagian yang kita terbalikkan tadi


ha...dah siaplah..jom sarap...sarap? sampah sarap ke???hahhaha bukanlah. Orang Batu Pahat cakap sarap tu ialah sarapan...kalau tak caya tanya Nide.....kan nide....



tima kasih Mama Jah...kenyang dahh.......

tapi .................apa dah jadi ngan lempeng kelapa yang nie....... siapakah insan malang yang membuatnya.....BIARLAH RAHSIAAAAA...........


Jom tengok kompang-kompang gibing gibing..............




































































































































































2 comments:

jaketbiru said...

pangg pang kompang kompang kompangkompangg.. gebing gebing gebingg gebing gebing... kompang kompang kompang gebing dll lah..

huh kekuda ku gagah..
tangkis ke kanan mantap...
tunduk badan kaki meyapu...
sembah diarah..
tangkis ke kiri atas dan bawah ... langkah kekanan badan berputar.. disauk gengam ke muka..
disiku ke rusuh..
dihentak dengan lutut...

bumi ditepuk memulang semangat
seorang pendekar..

mama vouge said...

perghhhhh...lagak seorang pendekar tu nide...wakakakakkaa