Sebenarnya dah lama dah resepi ni mama buat....rasanya dalam bulan puasa tahun lepas, cuma tak sempat2 nak menayang kat sini. Lama2 terus lupa. Hehehe..... Resepi ni diajarkan oleh seorang colleague di Kl Office yg berasal dari Penang. Masa tu we all sama2 hadir untuk Gas Turbine Technology CoP Invitation, sempat lak mama tanyakan pasal masakan yg terkenal di Penang ni dikalangan kaum Tiong Hua. Wah, dia apa lagi ...beri dengan detailnya.... nasib baik tak buat demo.
Char Kuew Tiaw
Semangkuk kecil lemak ayam/ lemak daging lembu (Asalnya org Cina guna lemak khinzir)
Dibersihkan dan toskan airnya
2 sudu minyak bijan
Lemak ayam tadi dijerang bersama minyak bijan sehingga mengeluarkan minyaknya sendiri
Keluarkan sedikit mintak dlm 3 sudu dan ketepikan
biarkan sehingga sedikit garing
Masukkan kuew tiaw.
2 sudu air
1 sudu lada putih
Campurkan sos pekat dan sos cair bersama 2 sudu air.
Kacau sebati
Sos yg dicamprkan di atas, dimasukkan ke dalam kuali, tambahkan sedikit lada sulah.
Sos yg dicamprkan di atas, dimasukkan ke dalam kuali, tambahkan sedikit lada sulah.
Kacar rata
pecahkan telur di tengah2 tempat kosong kuali tersebut.
Tambahkan lagi lemak minyak sedikit dan roughly scramble the eggs.
Jika suka masukkan 3 sudu cili kisar lagi.
Biarkan ia garing sedikit dan gaulkan kuew tiaw.
1 ikat daun kucai
3 comments:
wahhhhhhhhhhhhhhhhh
sedapnya
nak tanya la, mama
ni berapa paket kue taiw pakai?
berapa org makan?
sampai 2 labu bwg putih..banyak nyaaaaaa..
~mahu halau drakula,kah?
hahahaha.......1 paket aje dah cukup tapi org cina kalau masak memang guna banyak bawang putih, tak mcm kita 2-3 ulas jek. Cuma guna bawang putih aje tau kalau nak buat. Bukan mahu halau drakula, kalau dah minyak dia dari lemak ayam mau kolestrol tinggi melangit, so bawang putih nie boleh nutralkan blk.
kue taiw.. speciall.... satuuuuuu!!!!
Post a Comment