Ini lagi satu koleksi kuih dalam adik beradik apam, cuma tidak menggunakan yis ataupun ragi tetapi masih menggunakan serbuk penaik. Adunannya lebih kurang macam Apam Puteri Ayu. Kuih ini juga berinti di dalamnya. Biasanya inti di dalam kuih ini ialah Jem tart, Jen Durian, Jem Srikaya tetapi yg paling mudah sekaliialah Inti kelapa. Jadi kuih ini lebih popular sebagai Coconut Blossom.
Oklah mari kita membuat intinya terlebih dahulu:
Caranya membuat Inti:-
300gm kelapa parut putih
1/2 buku gula melaka
2 sudu besar gula pasir
Gula melaka dan gula pasir digoreng sehingga cair dalam api sederhana
Masukkan kelapa dan daun pandan kemudian gaul rata
Masukkan satu sudu teh tepung jagung dan gaul rata. Tujuan tepung jagung dicampur ke dalam inti kelapa dan gula ini adalah untuk melikatkan inti supaya likat
Cara membuat Apam Coconut Blossom
2 cawan @250ml gula putih yg dikisar halus
3 biji kuning telur
Diasingkan dari putihnya
Masukkan kuning telur dan pukul lagi
Akhir sekali masukkan 3 cawan @ 750 ml tepung Hong Kong dan kacau rata dan bahagi kepada 3 bahagian mengikut warna yg digemar dan tinggalkan satu warna asal
Tujuan paper cup dimasukkan ke dalam acuan kaca agar adunan tidak melimpah
tetapi lepas tuh rasa malas terus bubuh dalam acuan kuih apam yg saiz sedang tanpa paper cup dan inilah hasilnya..... Merekah cantik........ rasanya lembut gebu dan jatuh ke lidah.......
(puji diri sendiri)...ahakssss
Bawak pergi office 50 biji tak kecukupan berebut........
No comments:
Post a Comment