Nasib baik Yana tak suruh mama masak, dia nak datang rumah ke makan. Kalau tak jenuh jugak nie. Sebenarnya resepi ni mama pernah tunjukkan di dalam Blog mama yg dah rosak tuh, Entah kenapa Blog tuh terbengkalai macam tu tak taulah. So dalam blog tuh adalah resepi Nasi Ayam Cina nie. Nasib baik tahun lepas masa cuti sekolah mama ada membuat Nasi Ayam Cina ni untuk anak2. Nasib baik gambar2 belum di delete, so rezeki Yanalah nak menatap gambar2 cara membuat Nasi Ayam Cina nie...walaupun tak ada rezeki lagi nak merasa air tangan mama. Insya Allah dengan petunjuk di sini dapatlah kiranya Yana membuat sendiri ya...... Yana pun terror masak kan.
Nasi Ayam Cina
Ok, mula2 mari kita sediakan bahan2 yg boleh disimpan semalaman, iaitu sambal lada dan minyak ayam. Sambal ni boleh disediakan sehari sebelum membuat nasi ayam dan disimpan di dalam peti ais
Bahan2nya:-
10-15 batang cili hidup yg segar
4 biji limau kasturi
2 ulas bawang putih
Cili dan bawang putih dikisar halus
Tumiskan cili yg dikisar dengan minyak bijan
Biarkan ianya mendidih sehingga hampir garing sedikit
Perasakan gula dan perahkan limau
Cara membuat minyak ayam :-
Ayam hendaklah dibeli ayam yg besar dan gemuk serta banyak lemak. Ayam seekor dibelah 4 dan keluarkan lemak2 serta sedikit kulitnya
Kumpulkan lemak2 ayam berserta sedikit kulit2 ayam dan cuci bersih
Tumbuk sedikit halia dan gaulkan pada lemak2 ayam
Masak kulit dan lemak2 ayam sehingga garing dengan api perlahan sehingga lemak2 tersebut mengeluarkan minyak dan kulit2nya menjadi garing
Ambil minyak yg jernih sahaja dan simpan untuk menumis nasi
Cara memasak Sup Ayam :-
1 pokok daun bawang
1 pokok daun saderi dipotong
1 labu bawang putih
bahan2 ini di tumbuk kasar
rebus ayam bersama bahan tumbuk sehingga ayam masak
Masukkan daun bawang dan daun saderi
perasakan garam
Cara memasak nasi ayam:-
Beras dalam anggaran 4 cawan
Goreng beras sebentar tanpa minyak dalam api perlahan tetapi jangan sampai hangus
Goreng beras sebentar tanpa minyak dalam api perlahan tetapi jangan sampai hangus
5 inchi halia muda
kesemua bahan2 ini dititik
Masukkan beras yg telah digoreng sebentar kemudian masukkan air.
Tutup periuk dan biarkan sehingga nasi tanak
*Untuk 4 cawan beras basmathi sukatan airnya adalah sebanyak 5 1/2 cawan dan untuk beras yg lain adalah mengikut sukatan masing2
Minyak Bijan
Madu
Madu
kesemua bahan disatukan
No comments:
Post a Comment