Friday, December 5, 2008

Sarapan Kegemaran Zaman Persekolahan

Terlanjur dapat buah kelapa yg masih muda, teringin pulak nak makan Lempeng Sagu Rumbia. Lama benar tak makan lempeng sagu rumbia nie.....dah bertahun rasanya. Walaupun tak dapat sagu rumbia dari pokok, dapat yg dah siap prosespun dah alhamdulilah. Boleh buat utk breakfast pepagi hari. Bukan susah sangat nak menepek tepung kat kuali tuh.
Lempeng Sagu Rumbia Kelapa Muda

Sedikit Air Garam


1 biji kelapa muda parut Putih

Tepung sagu rumbia

Tepung sagu rumbia dan kelapa digaul sebati
Masukkan sedikit demi sedikit air garam
Agak2 doh dah lembab2 sedikit dah boleh digaul.
Tepung jangan dibancuh cair atau pekat.
Cukup ianya diboleh dikepal dan masih berderai
Sedikit Minyak untuk melensir
Tepekkan tepung sagu pada kuali
Jangan terlalu leper dan jangan terlalu tebal

Api kecil, dan renjis2kan sedikit air garam kalau ianya mula mengering.
Bila lempeng mula mengelembung, cuba balik2kan

Sentiasa perhatikan api dan sentiasa balikk2kan lempeng


Lempeng sagu nie enak dimakan waktu panas2
Enak dibuat sarapan pagi atau minum petang.....

minum pulak bersama kopi pekat kaw kaw.....umphhh......lebih2 lagi di pinggan dan cawan lama.....mengimbau kenangan silam...hehehhe....









No comments: