Monday, February 16, 2009

Hobby Yang Lama Aku Tinggalkan

Rasanya dah lama benar mama tak buat kek. Dah hampir beberapa tahun. Kalau rayapun cuma buat kek yg kukus2 aje. Bukan apa, sebab oven yg ada kat umah ni tak ada api atas bawah. So macam tak sedap aje nak buat. Oven yg ada api atas bawah dah lama jadi jenazah. Bila Pretty seorg sahabat cyber asik hantar macam2 resepi kek rasa teruja pulak nak buat. So lepas beli oven kemarin, mamapun cubalah buat kek yg simple dan mudah. Saja nak test oven selepas cubaan pertama membakar roti membuahkan hasil yg memuaskan.

Kek Coklat Moist

Cara membuat paste coklat :-

1 cawan @ 250 ml gula putih


1 cawan @ 250ml air panas

1 cawan @ 250ml serbuk koko

Kesemua bahan diatas disatukan dan digaul rata

Panaskan atas api yg kecil sambil dikacau sentiasa dan bila telah likat pekat dan kilat, sejukkan

1 cawan @ 250ml susu cair

Susu cair dimasukkan ke dalam paste coklat yg telah disejukkan dan gaul rata


Biarkan sebentar

Cara membuat keknya:


2 cawan @ 500ml tepung gandum

1 camca teh @ 5ml baking powder

1 1/2 cawan @ 375ml gula castor (disini mama sengaja bubuh 1 1/2 aje sebab kalau 2 cawan rasa macam manis sangat- terpulang kalau nak bubuh 2 cawan)

1 buku @ 250 gm butter

Gula dan butter dipukul sehingga kembang dan memutih
4 biji telur ayam
telur dicampur bersama 1 sudu teh @ 5ml esen vanilla

Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi sehingga kembang

Masukkan tepung diselang seli dengan paste coklat sehingga habis dan gaul rata2

Sediakan 2 acuan kek yg sama saiz dgn disapukan shortening
Di sini mama gunakan teknik water base
Masukkan adunan ke dalam acuan pembakar kek

Bakar kek lebih kurang 1/2 jam atau sehingga masak pada suhu 180 darjah

Sejukkan kek di atas radai kek dan sapukan coklat masakan di tengah2 kek lalu ditangkupkan. Jika menggunakan 1 loyang bolehlah dipotong 2 kek tersebut secara melintang dan lakukan teknik yg sama seperti di atas
Cara membuat topping kek
1 buku coklat masakan
2 ketul pencair coklat (Hy Fat)


Bila coklat masakan dah betul2 cair dan berkilat masukkan 3 sudu besar susu pekat. kalau tak bubuhpun tak apa


kalau tak nak bubuh topping pun boleh dan biar aje mcm nie
kalau rajin siramkan coklat masakan rata keseluruh kek


Sebagai tambahan bolehlah kita bubuh coklat perisa strawbery dan caranya pun sama mcm cairkan coklat masakan biasa

Lepas tuh sapukan atas permukaan kek yg telah ditopping


kalau rajin taburkan gula yg berwarna warni tuh ataupun coklat rice


mmmmm dah siapun so apa lagi...bedallah........................ Sebenarnya kek nie utk Auntie mama yg baru saja menyambut anniversary perkahwinannya yg ke ...alamak lupalah..... dan sebuku lagi buat utk ank2 dirumah .....kalau Auntie Rahayu baca nie sure mengamuk sakan sebab....... mcmana akuleh lupa nie....aiseyyyyy......

1 comment:

nik awin said...

wah..mcm mudah tp oven saya ciput je..tak grand mcm oven mama