Friday, February 20, 2009

Apam Oh Apam

Entah mengapa semalam lepas aje meeting rasa macam malas aje nak sambung kerja. Mata lak mengantuk benar. Apa lagi rasa nak merapulah dengan geng2 chat kat tempat lepak biasa. Masuk2 saje bukan main happening lagi kawan2 mama. Asik dok cerita pasal Apam. Si She sibuk mengukus apam yg dah melimpah ruah. Aduhai She. Apa lagi berderai2 kami semua ketawa, metelah lagi ada pulak si gonjeng Itam, Yana, Pretty dan Awin dan Cool. Sebenarnya bila diaorg bercerita tentang Apam nie mama kat sini dah terliur2 nak makan Apam tapi terasa nak makan Apam Puteri Ayu. Apalagi balik aje dari ofis semlam terus ke kedai. Nasibb aik cukup semua bahan.

Apam Puteri Ayu

1 cawan @ 250ml gula pasir


1 sudu besar @ 15ml ovallette


3 biji telur ayam yg besar (kalau kecil guna 4 biji)

Pukul telur bersama gula serta ovallette sehingga gebu

2 cawan @ 500ml tepung gandum

Apabila adunan telah gebu masukkan tepung dan putar lagi

1/2 cawan @ 125ml santan pekat

Tuang santan ke dalam adunan

Beberapa helai daun pandan dikisar dan ambil patinya


Bila adunan tepung telah sekata masukkan dan jus pandan


kacau rata sehingga sebati



Sediakan acuan dan sapukan sedikit minyak masak ke dalam acuan


Sedikit kelapa parut putih digaul bersama garam dan sedikit tepung


Bubuh kelapa ke dalam acuan dan mampatkan


Masukkan adunan tadi ke dalam acuan kemudian kukus selama 5-7 minit


Sejukkan sebelum dikeluarkan dari acuan


Apam Puteri Ayu ini sesuai dihidang sebagai sarapan pagi ataupun mimum petang
Mana boleh kalah mesti nak lawan SHE jugak buat apam

















No comments: