MMM....... satu lagi resepi mudah yang sangat mudah dan senang sekali menyediakannya. Tak perlu keluar belanja banyak dan cepat.
3 sudu besar kicap cair kikomen
seibu jari halia
3 tangkai daun bawang
sebiji telur
1 cawan beras yang direndam 2 jam ataupun beras pulut yang direndam semalaman.
Kemudian toskan airnya sehingga kering
1/2 kg daging cincang
Lobak, halia, daun bawang dicincang halus
Telur dipukul bersama kicap dan digaulkan kesemua bahan bersama
Golekkan di atas beras yang telah direndam ataupun pulut

Bubuh di dalam pengukus yang dialas dengan sedikit daun pandan

Bubuh di dalam pengukus yang dialas dengan sedikit daun pandan
Siap dihidangkan dengan makan begitu sahaja kerana jika kita ambil dalam kuantiti 3-5 biji sama seperti memakan nasi. kenyanggggggg
Selamat mencuba.......
*Sajian ini adalah asal dari masakan asli Cina yangsepatutnya dibubub bersama berangan tapi oleh kerana satu kg cari berangan tak jumpa mama bubuh lobak sahaja. Anak-anakpun suka.
No comments:
Post a Comment