Thursday, December 10, 2009

Piring Kuih Bujur BiruOrang dulu2 rajin menyusun kuih muih di dalam piring2 yg pelbagai corak, warna dan bentuk. Pelbagai nostalgia dan kenangan dengan piring2 sebegini dan juga kuih muihnya yg enak2 belaka. Kesemua kuih2 itu amat rumit membuatnya dan jika tak jadi alamat ke longkanglah. penggunaan piring2 sebegini aku seakan2 ingat2 lupa kerana semasa zaman kanak2ku ianya hampir tidak digunakan lagi. Semasa zaman kanak2ku emak banyak menggunakan balang2 yg bertutup tidak kedap udara yg berwarna kaca putih jernih dan juga pyrex putih bertutup lutsinar. Namun bekas balang kuih kedap udara milik emak itu sangat kualiti buatanya dan semuanya buatan England. Sekarang ini kebanyakkan kaca2 buatan China. Kristal pun ada yang buatan China juga.Piring2 kuih ini akan aku simpan dan jaga sebaik mungkin kerana aku rasa tiada lagi keluaran seperti ini pada masa ini. Biarpun aku tidak hidup di zaman itu namun kenangannya tetapi ada.

2 comments:

nor64 said...

slm zu, cantiknya pinggan2 ni..special ya designnya tu..ada lubang..skg ni pun akk dah mula menghala ke kaca2 ni..baru2 ni dapat dah bekas kuih raya 4 segi kaca tu yg ada telinga kirikanan..biras kak bagi..bestnya, lengkap lagi 6 biji..dia x nak guna dah ..
satu lagi kaca airmata tu cantikkk
zura pun akk tgk byk bekas kuih raya kaca2 ni kan..simpan elok2 sbb x de dah nak cari

Mama Vogue said...

Wsalam kak....


memang cantik tau kak...kilat aje. Wah untung akak dpt bekas kuih tuh. Saya ada gak yg petak 4 segi tuh bertelinga emak punya. buatlah n3 tuh kak bole kita kongsi sama2