Monday, April 13, 2009

Koleksi Kesayangan Mama (1)-Set Bunga Kangkung

Oleh kerana hubby berout station sehingga Tuesday, maka tiada apa2lah masakan special hujung minggu yg lepas. Since tinggal berempat, mama pakat dgn emak utk kemas2 rumah. membuang segala macam yg tak pakai. Kalau jual karung guni agaknya bole keluar duit muka kereta Viva sebijik! macam real aje. Atas lemari perhiasanpun dah macam baldu. Menanti masa untuk dilap. Mak ni satu perangai, kalau barang2 koleksi perhiasan mama dia tak berani nak usik, selalu dia sindir2 aje kalau mata dia dah tak sedap memandang. So pada hari ahad yg lepas mama pun ber OPERASI...........

Koleksi Pinggan Mangkuk Bunga Kangkung.......



Nampaknya koleksi set pinggan mangkuk corak bunga kangkung mama semakin bertambah......Sekadar mencuci mata...setelah koleksi ini ku cuci bersih dan lap kering. Biarpun orang kata ini hobby yg membuang masa dan kelakar tapi bagi mama ianya satu kepuasan. Mama suka pada sesuatu yg dah lapuk ataupun tidak digunakan orang lagi. Susah tau nak cari barang2 macam ni.....ianya juga mengimbau nostalgia lama. Sayang ...kerana corak bunga ini semakin pupus. Bila dah mula pupus barang2 seperti ini barulah kita akan mula menghargainya. Biasalah adat dunia.



Set Sudu Kaca Corak Bunga Kangkung

Nak tau berapa harga dia dia Jonker Street Melaka...RM25.00 1 unit....cekik darah nak mampus. Nasib baik dapat Rm0.80 sebatang kat Bandar Maharani





Set Mangkuk Sup dan Bubur Corak Bunga Kangkung




Set Pinggan Bujur, pinggan leper dan piring leper Corak Bunga Kangkung


Set Pinggan makan mungkum, pinggan lauk dan piring mungkum Corak Bunga Kangkung



Mangkuk nasi tambah dan mangkuk lauk Corak Bunga Kangkung


Koleksi set makan ini mama hias semula dalam lemari antik lama



Teko dan set cawan kopi Corak Bunga Kangkung


Teko dan set cawan teh Corak Bunga Kangkung


Set Chinese tea ( Yang ini lazimnya di majlis Perkahwinan kaum Cina mereka menghidangkan 2 set teko ini berserta cawan teh dan sebagai hantaran bertukar2 minum teh bagi pengantin



Rasanya macam belum lengkap...masih perlu ditambah set corak bunga kangkung nie..TAMAK Apasal ek nama dia org sebut corak bunga kangkung?..........kekekkekke...



5 comments:

Ajmahs said...

hi zura

mmg x cukup lagi set kkg ni...teko dia ada byk lagi...
Di panggil bunga kangkung sbb mmg corak tu corak bunga kkg. I penah tgk bunga yg betul ditanam umah kwn i.

Mama Vogue said...

Hi Ajmah......itulah....skrg ni susah nak cari so i pun dapat saki baki mak punya yg dulu2. Baru tau org jual set ni mahal2 ya....maklumlah bila da tak ada baru org nak cari...kan....

jaketbiru said...

suka kat sudu tu.. 1st time tengok..

Mama Vogue said...

Nak ke Nide...kalau nak mama bole tolong carikan

Sarah95 said...

hai azura...byknya koleksi pinggan mangkuk antik!..sekarang ni payah cari tu..