Wednesday, March 11, 2009

Resepi dari Penang

Sebenarnya dah lama dah resepi ni mama buat....rasanya dalam bulan puasa tahun lepas, cuma tak sempat2 nak menayang kat sini. Lama2 terus lupa. Hehehe..... Resepi ni diajarkan oleh seorang colleague di Kl Office yg berasal dari Penang. Masa tu we all sama2 hadir untuk Gas Turbine Technology CoP Invitation, sempat lak mama tanyakan pasal masakan yg terkenal di Penang ni dikalangan kaum Tiong Hua. Wah, dia apa lagi ...beri dengan detailnya.... nasib baik tak buat demo.

Char Kuew Tiaw


Semangkuk kecil lemak ayam/ lemak daging lembu (Asalnya org Cina guna lemak khinzir)
Dibersihkan dan toskan airnya
2 sudu minyak bijan
Lemak ayam tadi dijerang bersama minyak bijan sehingga mengeluarkan minyaknya sendiri
Keluarkan sedikit mintak dlm 3 sudu dan ketepikan


1kg kerang direbus 1/2 masak


Kerang dan 1/2kg udang besar segar dikupas kulit dan dibuang ekor dan kepala


2 labu bawang putih diketuk dgn kulit2nya sekali dan barulah dibuang kulitnya2


pijarkan minyak ayam tadi dan tumis bawang putih dan masukkan 3 sudu lada kisar
biarkan sehingga sedikit garing


Masukkan kerang dan udang tetapi jgn terlalu masak.
Masukkan kuew tiaw.


2 sudu kicap pekat
3 sudu kicap cair
2 sudu air
1 sudu lada putih
Campurkan sos pekat dan sos cair bersama 2 sudu air.
Kacau sebati
Sos yg dicamprkan di atas, dimasukkan ke dalam kuali, tambahkan sedikit lada sulah.
Kacar rata

Make a circular empty space in the middle of the kuali seperti gambar di atas ini
pecahkan telur di tengah2 tempat kosong kuali tersebut.


Tambahkan lagi lemak minyak sedikit dan roughly scramble the eggs.
Jika suka masukkan 3 sudu cili kisar lagi.
Biarkan ia garing sedikit dan gaulkan kuew tiaw.


taugeh RM1.00
1 ikat daun kucai


Perasakan garam. Masukkan kucai dan taugeh. Matikan api segera dan balikkan2 kuew tiaw agar kucai dan taugeh bercampur gaul bersama kuew tiaw..


Hidangkan panas2 ...mmmmm sedapnya.......













3 comments:

nik awin said...

wahhhhhhhhhhhhhhhhh
sedapnya
nak tanya la, mama
ni berapa paket kue taiw pakai?
berapa org makan?
sampai 2 labu bwg putih..banyak nyaaaaaa..

~mahu halau drakula,kah?

Mama Vogue said...

hahahaha.......1 paket aje dah cukup tapi org cina kalau masak memang guna banyak bawang putih, tak mcm kita 2-3 ulas jek. Cuma guna bawang putih aje tau kalau nak buat. Bukan mahu halau drakula, kalau dah minyak dia dari lemak ayam mau kolestrol tinggi melangit, so bawang putih nie boleh nutralkan blk.

jaketbiru said...

kue taiw.. speciall.... satuuuuuu!!!!