Wednesday, November 19, 2008

Kerabu Pucuk Paku

Bila dah makan lauk kampung kalau boleh sayur pun nak masak cara kampung jugak. Sebenarnya masakan kampung nie sangat menepati selera mama. Lebih2 lagi jenis2 kerabu ataupun urap.
Kerabu Pucuk Paku

1/2 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
lada padi mengikut kepedasan
segenggam ikan bilis
sejari kunyit
(Kesemua bahan ditumbuk bersama garam)


Seikat pucuk paku yg dicelur sebentar
sedikit taugeh segar (tak perlu dicelur)


Panaskan sebentar bahan tumbuk dan kelapa
kacaukan sebentar di adalam kuali tanpa minyak ataupun disangar


Masukkan pucuk paku dan taugeh

Siap utk dihidang......

Rasa sangat berselera sekali makan kerabu pucuk paku, ulam daun kemagi dan lemak telur.
Memandangkan dah berpuluh tahun tak makan masak lemak telur ayam pra matang nie so mama abadikan bersama pinggan yg dah berpuluh tahun juga tak digunakan......Nostalgia sungguh menu mama kali ini....lebih2 lagi pinggan nie......hehehhehe...antik sungguh




2 comments:

jaketbiru said...

yang bulat-bulat tu apa ek?? kuning telur ker???..

Mama Vogue said...

Yup Nide...kuning telur......kuning telur yg berada di dlm perut ayam....yg belum dilahirkan...ekekke....penah mkn tak..jaman kecik2 dulu selalu mkn time org kawin