Thursday, October 23, 2008

Jom Makan Biskut Raya Episod 3



Buku Resepi nie sungguh nostalgia buat mama. Biskut pertama yg mama buat ketika mula2 berjinak dengan tepung ialah biskut yg akan mama tunjukkan kpd korang semua melalui dari buku resepi inilah. Waktu itu mama dalam tingkatam 5. Jealous gak bila kat sekolah ada kawan2 yg pandai buat biskut. Mama terkulat2 tak tau nak sembang apa bila kawan2 ckp tolong ibu mereka di dapur membuat biskut dan dengan bangganya mereka mengisytiharkan bahawa dapat mencuba satu dua resepi. Mama ingat lagi, selepas pulang dari sekolah, mama terus ke Badan Book Store di KOMTAR, Jalan Wong Ah Fook, niat hati nak beli Majalah Dewan Siswa tetapi apabila terpandang Majalah WANITA yg disertakan dgn buku resepi sebanyak 101 jenis resepi kuih muih, kek, dan masakan, mama rasa tertarik pulak. Tak ingat berapa harganya tetapi cukuplah untuk membeli majalah tersebut. Balik nanti minta emak gantikan sebab duit dah tak cukup nak beli Majalah Dewan Siswa.

Sehingga kini buku resepi ini masih dalam simpanan mama biarpun keadaannya telah uzur. Baru tahun nie kulit depan dia hilang sebab kakak dgn adik buat main. Mereka berebut sehingga koyak. Lagipun buku resepi nie mama tampal sana sini sebab dah teruk benar...Tenat sangat. Manakan tidak, kertasnya sangat nipis dan kini telah berusia si manis 17 tahun dan ketika mama memiliki buku resepi ini juga mama adalah si manis 17...ceh....ahahahha......Manis sungguh kenangan itu. Tak mungkin ianya dapat ku ulangi semula. Sehingga kini hampir keseluruhan dalam buku resepi ini mama telah mencuba sekali dan berkali2. Alhamdulillah.....semuanya menjadi.

mmmm....... frust pulak rasanya bila pi kedai menjual bahan2 kuih apa yg mama nak byk dah tak ada...maklumlah dah last minute, banyak dah org borong... So niat hati nak buat Biskut Apple Alabama terbantut. So mama gantikan dgn Nanas Kering. Sedap gak... Tapi resepinya still ikut resepi yg lama. Tak ubah sikitpun. So nama diapun mama dah tukar dari Biskut Apple Alabama kepada :


Biskut Pineapple Alabama

170 gm mentega
110 gm gula icing


Dipukul sehingga kembang


60 gm tepung jagung


1/2 cawan tepung kastard
60 gm tepung jagung
1 sudu teh emplex
Kedua jenis tepung dicampur bersama butter yg dipukul


100 gm pineapple kering


Pineapple dicincang halus


Dimasukkan ke dalam adunan


Masukkan tepung gandum secukupnya sehingga ianya boleh diterap
Teraplah dengan apa jua bentuk acuan


Sapukan kuning telur di atas biskut dan taburkan manik2 berwarna warni sebagai hiasan
Bakar dlm lebihkurang 1/2 jam dengan api kecil

Silalah...jemputlah menjamu selera...... selera mata....












No comments: