Monday, August 18, 2008

Benderaku Hijau dan Sambalku Hijau....

Siapa suka pergi makan dekat Restoran nasi padang? Mmmm....masakannya sedap, pedas, masinpun ada dan berlinang minyak. Mama suka makan dekat restoran Minang nie..... sebabnya yang buat mama minat sangat makan kat situ ialah sebab ada sambalnya yg kaw kaw. Sambal dia ialah Sambal yang diperbuat dari lada hijau. Mudah saja menyediakannya tanpa perlu mengeluarkan belanja yang mahal. Tak habis leh simpan dalam peti sejuk dan esok masuk microwave dan panaskan lepas tuh makan dengan ikan kering.

2 labu bawang besar
6 ulas bawang putih
20 tangkai lada hijau segar
3 biji tomato hijau (dihiris halus2, ini tomato hijau dah bertukar menjadi merah... so tibai jelah)
3 biji limau kasturi/limau nipispun ok gak


Lada hijau dibuang tangkai dan dikukus

Sehingga layu begini


Kemudian ditumbuk tetapi jangan sampai halus begini

Bawang putih dan bawanng besar dikisar halus

kemudian kita tumiskan lada yang telah ditumbuk dan bawang yg telah dikisar dan masukkan tomato hiris


Masukkan perahan limau, garam dan gula mengikut citarasa masing-masing


Biarkan ia merenih sehingga masak tua


Tu diaaaaa........
Hantar kat Nide....bagi dia leleh air liur....






2 comments:

Anonymous said...

ekekeh mama.......... sib baik bendera hijau!!!! kalo bendera merah papa plak putih mata he heee
nasi padang?????
kalo makan kat kedai nasi padang mama..alamat kene tenangkan ati mama....pasai harga die mak datuk mengalahkan makan kat rentorang a/cond...

Anonymous said...

ekekeh mama.......... sib baik bendera hijau!!!! kalo bendera merah papa plak putih mata he heee
nasi padang?????
kalo makan kat kedai nasi padang mama..alamat kene tenangkan ati mama....pasai harga die mak datuk mengalahkan makan kat rentorang a/cond...