Wednesday, June 10, 2009

Rebung Masak Lemak Udang

Pengalaman pertama membeli rebung yg belum siap disiang membuat mama serik. Akhirnya ke tong sampah, so sekarang ni terpaksalah beli yg dah siap disiang dan beli yg siap dibubuh dalam plastik berisi air. Dapat 2 bungkuspun jadilah. Ini juga salah satu kegemaran mama.

Rebung Masak Lemak Udang
Rebung yg telah dibersihkan dicuci bersih dan dicelur sebentar
Toskan airnya


Sebatang serai
kunyit selebar ibu jari
halia selebar ibu jari
cili padi kampung mengikut suka
Kesemuanya ditumbuk halus

2 biji kelapa diambil patinya


1kg udang segar digoreng sebentar dan kemudian toskan
(Tujuan udang digoreng adalah apabila dimasukkan ke dalam kuah, ianya tidak berair)


Masukkan santan, rebung ke dalam periuk dan renehkan
Sentiasa dikacau agar tidak pecah minyak
Apabila kuah benar2 telah mendidih masukkan santan pekat dan udang.
Kacau sebati sehingga benar2 masak


Hidangkan dan makan bersama nasi putih





No comments: