Tuesday, May 5, 2009

Resepi Tomato Puri

Dalam banyak2 buah2an yg paling mama suka sekali ialah buah sayuran iaitu TOMATO. Selain boleh dibuat masak ianya juga sedap dimakan mentah. Setiap hari kalau tak makan tomato rasa macam tak sah. Pantang jumpa tomato mesti beli. Kemarin di Tesco berlambak2 buah tomato. Apa lagi dekat nak 5kg mama borong. Oleh kerana buah tomato tidak dapat bertahan lama, maka mama telah membuat tomato puri dan juga jus tomato.
Tomato puri ini biasanya dibubuh di dalam kuah baryani, nasi tomato, masak merah, bamia dan kuah spagethi. Mama lebih suka buat sendiri tomato puri dari dibeli yg ready made. Ianya lebih asli, fresh dan terjamin kebersihannya dan yg paling utama halal, maklumlah sekarang ni macam2 yg kita dengar.
Resepi Tomato Puri

Buah tomato yg masak ranum
(kuantiti terpulang seberapa banyak yg kita suka)


Buah tomato dicuci bersih dan dikelar X didasarnya
Jerang air sehingga mendidih dan masukkan buah tomato
Biarkan sebentar sehingga kulitnya menggelupas
Toskan airnya


Rendam tomato di dalam air paip


Kupas kulitnya
Taktik mengelar X di dasar tomato adalah tujuan untuk memudahkan kulitnya disiat
Belah buah tomato dan keluarkan bijinya


1 biji capsicum merah atau hijau
2 biji bawang kuning
Kisar bawang, capsicum dan tomato tanpa air

Masak bahan kisar sehingga pekat
Paste ini hendaklah selalu dikacau dan tambahkan sedikit gula dan garam sebagai perisa
Buangkan air yg terdapat dipermukaan paste ini dan kacau selalu agar tidak hangus
Bila dah benar2 pekat matikan api.
*Jika untuk dijadikan sebagai kuah spagethi hendaklah dibubuh sedikit oregano dan basil.

No comments: