Thursday, October 30, 2008

Open House di Blog Mama

Hari ini adalah hari terakhir kita umat Islam menyambut Hari Raya Aidil Fitri. Masih ada lagi kah yg pergi collect duit raya nie dan jamuan makan2 ke?..... Oklah di Syawal yg penghujung ini jemputlah semua beramai2 ke Blog mama ini menjamu selera mata korang setelah penat membuat biskut raya dan juadah raya................

Selamat menjamu mata..............................

Nasi Baryani Gam,
Air Beyh (Wine Melayu)
Ayam Masak Merah, Daging Kambing Baryani, Dalca Tetel
Acar Buah (Acar Tahun)


Biskut Arab, Biskut Cendawan Putih, Biskut Tart Bunga, Biskut Ding Dong Bell
Biskut Pineapple Alabama, Black Rose Cookies, Titanic Cookies, Almond London
(sebahagian resepi yg tidak terdapat di sini akan disiarkan pd raya tahun depan...ahaks....)
dari kami sekeluarga :
Zulkifli, Azura, Zulaikha dan Adzym...
Aidil Fitri menutup tirai.......Sepuluh jari ku susun rapat, memohon ampun dan jua maaf di atas segala keterlanjuran bahasa.........Moga kita bertemu di Syawal yg akan datang...aminnnnn

Resepi Biskut Raya Episod 4

Mari makan biskut kuih lagi....

Biskut Cendawan Putih
250 gm butter @ 1 buku butter
100gm gula castor
dipukul sehingga kembang


Masukkan 1/2 sudu teh baking powder


Campurkan :-
50 gm tepung jagung
30 gm tepung kentang
40 gm tepung kastard
30 gm shortening


Campurkan :-
100gm gajus

Masukkan :-
240gm Tepung gandum dan mengikut keperluan tetapi jika masih lembik jgn tambahkan gandum tetapi tambahkan tepung jagung. Ini kerana tepung gandum tidak akan meranggupkan biskut.
Uli sehingga semuanya sebati dan canai menggunakan acuan bentuk cendawan
Cara membuat meringue :

2 biji putih telur
Bila kita membuat meringue, sebaik-baiknya gunakan telur putih yang sejuk (yang telah disejukkan didalam peti sejuk). Dan bila mengasingkan putih telur dan kuning telur, sebaik-baiknya jangan ada setitik lebihan kuning telur yang masuk kedalam campuran putih telur. Kerana sedikit lebihan kuning telur yang ada dalam campuran putih telur akan tidak dapat menghasilkan meringue yang sedap lagi ranggup.

30 gm gula ising
Gula pula adalah penting sebaik-baiknya gunakan superfine sugar (gula caster) yang halus sikit kerana ia mudah larut. Di sini mama menggunakan gula icing mengikut arahan buku resepi.

JANGAN masukkan semua gula pada satu masa, sebaik-baiknya sewaktu mixer memukul adunan putih telur masukkan 2 sudu besar gula pada satu masa setiap kali sehingga habis. Jika nak tahu gula sudah larut ke belum, ambil sedikit putih telur dan rasa antara jari jika masih berpasir, gula tersebut belum larut lagi.


masukkan 1 sudu tepung jagung dan putar lagi


Meringue sudah menjadi bila korang angkat adunan dengan sudu dan ia tidak cair dan tidak jatuh adunan tersebut.

Lagi satu jika korang sapukan pada adunan meringue dengan sudu atau brush adunan meringue akan membentuk dan ini bermakna meringue korang telah pun sempurna dan sedia untuk digunakan

Taburkan gula yg berwarna sebagai hiasan


Bila membakar biskut yang ada topping meringue, gunakan suhu sederhana dan bakar lama sedikit untuk menghasilkan meringue yang ranggup.


Selamat menjamu mata.......................












Monday, October 27, 2008

Juadah Hari Raya-Resepi Dalca 1 Episod 3

OK...marilah kita sediakan lauk pauk tambahan untuk juadah hidangan Hari Raya.... Mama akan menunjukkan bagaimana caranya membuat Dalca Dal Daging Tetel bersama Sayur2an. Selain Daging Tetel Lembu, Udang, Ayam, dan Daging Tetel Kambing juga boleh digunakan. Pada mama yg paling sedap sekali ialah Daging Tetel Lembu dan Daging Tetel Kambing. Apakah itu Daging Tetel Lembu? Korang tau tak? Daging Tetel ialah a part of daging lembu mix with a bit of lemak dan juga sedikit urat2, tetapi kalau mama ke pasar mama akan pilih daging tetel yg kurang uratnya. Daging tetel ini agak liat sedikit dan hendaklah direbus terlebih dahulu sebelum dimasak bersama bahan2 lain untuk mempercepatkan proses empuk Sebenarnya salah satu makanan kegemaran mama ialah Dalca Dal Daging Tetel bersama Sayuran ini.


Ok jom ke dapur.....


Dalca Dal Daging Tetel Bersama Sayur2an


Bahan 1:-
Sepelepah daun kari
6 ulas bawang kecil yg dihiris
Sedikit rempah campak ataupun rempah tumis


Bahan 2:-
2 labu bawang besar
1/2 labu bawang putih
Sejari halia

Bahan 2 ditumbuk kasar ataupun dikisar


Bahan 3 :-
1 mangkuk rempah kari daging


Bahan 4:-
1 mangkuk kacang dal direndam 1/2 jam


Bahan5 :-
1/2kg daging tetel lembu
Rebus bersama dgn 1 labu bawang besar dan 3 inchi halia yg ditumbuk kasar sehingga empuk
Bahan 6:-
1 ikat kacang panjang dipatah2
6 biji terung bulat hijau yg kecil dibelah 2
4 biji tomato dipotong baji
3 batang carrot dipotong besar2
5 biji kentang dibelah 4 ataupun 2 (mengikut saiz)
3 biji mangga muda dibelah 4 dan keluarkan bijinya (jangan dibuang kulit)
3 batang lada merah dan 3 batang lada hijau dibelah memanjang tetapi jgn sampai putus
1 pokok daun ketumbar dihiris


Bahan7:-
Ini adalah merupakan bahan additional
1-2 senduk kuah dari baryani
(kalau tak ada tak mengapa)


Tumiskan bahan 1 & 2 sehingga naik bau
Masukkan bahan 3 dan kecilkan api
Tumis sehingga hampir garing


Masukkan bahan 4 & 5
Kuah dari bahan 5 jgn dibuangkan tetapi masukkan ke dalam bahan yg dimasak
Pastikan kuah tidak terlalu cair
Perisakan garam secukup rasa

Masukkan bahan 7
Masukkan kentang dan carrot
Biarkan kuah mendidih dan bila kentang dan carrot telah empuk masukkan bahan 6 portion by portion
Bila kesemua bahan telah dimasukkan balik2kan dan biarkan sebentar dan matikan api. Jangan biarkan terlalu layu nanti rasanya kurang enak.

*Mama tidak memasukkan santan ataupun susu cair. Kuah ini juga agak pekat sedikit, tetapi terpulang pada korang untuk membubuh santan ataupun susu cair. Jika tidak memasukkan mangga muda perlu ditambah sedikit air asam jawa tetapi air asam jawa hendaklah dibubuh setelah kesemua bahan telah dimasukkan dan telah masak. Membubuh air asam jawa di peringkat awal akan menyebabkan daging menjadi liat



Inilah Kuah Dalca Dal yg telah siap dihidangkan
Kuah Dal ini sangat sesuai dimakan bersama Nasi Baryani,Nasi Minyak, Nasi Tumis, Nasi Bokhari, Nasi Baryani Jagung, Nasi Putih, Prata, Lempeng Gandum dan Roti

Thursday, October 23, 2008

Jom Makan Biskut Raya Episod 3



Buku Resepi nie sungguh nostalgia buat mama. Biskut pertama yg mama buat ketika mula2 berjinak dengan tepung ialah biskut yg akan mama tunjukkan kpd korang semua melalui dari buku resepi inilah. Waktu itu mama dalam tingkatam 5. Jealous gak bila kat sekolah ada kawan2 yg pandai buat biskut. Mama terkulat2 tak tau nak sembang apa bila kawan2 ckp tolong ibu mereka di dapur membuat biskut dan dengan bangganya mereka mengisytiharkan bahawa dapat mencuba satu dua resepi. Mama ingat lagi, selepas pulang dari sekolah, mama terus ke Badan Book Store di KOMTAR, Jalan Wong Ah Fook, niat hati nak beli Majalah Dewan Siswa tetapi apabila terpandang Majalah WANITA yg disertakan dgn buku resepi sebanyak 101 jenis resepi kuih muih, kek, dan masakan, mama rasa tertarik pulak. Tak ingat berapa harganya tetapi cukuplah untuk membeli majalah tersebut. Balik nanti minta emak gantikan sebab duit dah tak cukup nak beli Majalah Dewan Siswa.

Sehingga kini buku resepi ini masih dalam simpanan mama biarpun keadaannya telah uzur. Baru tahun nie kulit depan dia hilang sebab kakak dgn adik buat main. Mereka berebut sehingga koyak. Lagipun buku resepi nie mama tampal sana sini sebab dah teruk benar...Tenat sangat. Manakan tidak, kertasnya sangat nipis dan kini telah berusia si manis 17 tahun dan ketika mama memiliki buku resepi ini juga mama adalah si manis 17...ceh....ahahahha......Manis sungguh kenangan itu. Tak mungkin ianya dapat ku ulangi semula. Sehingga kini hampir keseluruhan dalam buku resepi ini mama telah mencuba sekali dan berkali2. Alhamdulillah.....semuanya menjadi.

mmmm....... frust pulak rasanya bila pi kedai menjual bahan2 kuih apa yg mama nak byk dah tak ada...maklumlah dah last minute, banyak dah org borong... So niat hati nak buat Biskut Apple Alabama terbantut. So mama gantikan dgn Nanas Kering. Sedap gak... Tapi resepinya still ikut resepi yg lama. Tak ubah sikitpun. So nama diapun mama dah tukar dari Biskut Apple Alabama kepada :


Biskut Pineapple Alabama

170 gm mentega
110 gm gula icing


Dipukul sehingga kembang


60 gm tepung jagung


1/2 cawan tepung kastard
60 gm tepung jagung
1 sudu teh emplex
Kedua jenis tepung dicampur bersama butter yg dipukul


100 gm pineapple kering


Pineapple dicincang halus


Dimasukkan ke dalam adunan


Masukkan tepung gandum secukupnya sehingga ianya boleh diterap
Teraplah dengan apa jua bentuk acuan


Sapukan kuning telur di atas biskut dan taburkan manik2 berwarna warni sebagai hiasan
Bakar dlm lebihkurang 1/2 jam dengan api kecil

Silalah...jemputlah menjamu selera...... selera mata....












Wednesday, October 22, 2008

Jom Makan Biskut Raya Episod 2

Kali nie mama nak jamu mata korang semua dengan satu lagi resepi biskut raya..... Caranya pun mudah dan rasanya juga sedapppp sekali. Resepi ini adalah biskut wajib setiap tahun kerana ia adalah merupakan biskut kegemaran papa. Satu telap sekali hadap boleh habis daa....


Black Rose Cookies


150 gm butter
80gm gula halus/castor

Gula dan butter dipukul sehingga kembang
Masukkan 2 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanilla

210gm tepung top
50gm tepung kastard
Masukkan ke dalam adunan


1 sudu teh emplex


Tepung gandum secukupnya


1 kotak koko crunch (asingkan 70gm utk dikisar)


70gm koko crunch dikisar halus
Masukkan ke dalam adunan


Uli sehingga doh boleh dicanai dengan menggunakan acuan bentuk bunga 3 kelopak
Sapukan kuning telur diatasnya dan hias dengan koko crunch 3 kelopak seperti yg ditunjukkan
Bentukkan seperti bunga

Bakar lebih kurang dalam 20 minit atau sehingga biskut masak


Inilah dia Black Rose Cookies...hitam tapi manis...macam org yg suka makan biskut nie juga


Hitam manis...hitam manis...
Yang hitam manis pandang tak jemu...pandang tak jemu.....
Yang hitam manis pandang tak jemu
Parasmu cantik buat hatiku
siang dan malam selalu ku rindu
Diwaktu bulan terang cuaca
Ku pejam mata tapi tak lena
Yg hitam manis dtg menjelma
Kenangan yg menggoda
Aku teringat pandang pertama
Hitam manis yg hitam manis
Pandang tak jemu .....pandang tak jemu.......
Jangan marah papa......mama gurau aje.....jauh2 begini tak boleh merajuk tau!