Monday, June 30, 2008

Lai Chee Chongche..........

Korang semua penah tak nampak seorang Apek yang menunggang motosikal dan menjaja sejenis makanan yang dibalut dengan daun digantung di atas motor. Kalau kat Johor yang menjual makanan serupa ini adalah dari kaum Cina saja. So orang Melayu tak berpeluanglah merasa kuih ini. Ni makanan cina traditional macam ketupat palas. Kawan mama cakap Kuih nie dibuat sempena memperingati hari bersejarah seorang penyajak zaman dahulu. Ceritanya... ada seorang penyajak kat cina nak protest policy kerajaan yg tak baik... dia terjun ke dlm sungai lah...mati dah tu. Selepas itu orang kampung buat kuih ni untuk ikan2 kat sungai supaya tidak makan mayat penyajak... dan juga ada dragon boat, buat bising2 nak takutkan ikan. Setiap kali dalam bulan Mei hingga Jun tak silap mama kaum Tionghua akan membuat kuih ini sebagai memperingati kisah tersebut. Tapi hari Sabtu yang lepas mama saja suka-suka buat kuih ini. Mama dapat resepi nipun dari seorang sahabat mama yang berbangsa Cina dan ibunya yang mengajarkan mama cara-cara membuat kuih ini. Terima kasih Auntie Peng.


Bahan-bahannya kita boleh dapat di Hyper market ataupun di pasar. Daun buluh ini pula mama dapat kedai ubat Cina.

Anggaran membuat Kue Chang nie dalam 2o biji


1 paket daun buluh ini kita boleh dapat lebihkurang dalam 100 biji, kalau nak lagi elok daunnya yang lebar cuba dapatkan daun yang diimport dari negara Cina. Daun ini telah dikeringkan dan dipaketkan bersama dengan tali sekali


Daun buluh juga direndam semalaman bagi tujuan melembutkannya


kemudian direbus pula (letakkan anak lesung agar daun dan tali tidak terapung)


2 cawan daging cincang


7 keping cenawan shi take kering direndam dan dihiris memanjang



20 biji buah berangan kering direndam semalaman


4biji telur masin diambil kuningnya sahaja dan dibelah 4




2 ulas bawang putih dan 2 ulas bawang merah


1/2 cawan udang kering ditumbuk bersama bawang


ditumis dan dimasukkan daging cincang



1 sudu sos tiram
2 sudu kidap pekat

Kicap dan sos tiram dimasukkan ke dalam kuali dan kacau sebati







masukkan cendawan dan buah berangan



masukkan pula kuning telur masin yg dibelah 4


Masak sehingga perang dan bubuh air dan biarkan agak kering sedikit. Angkat dan toskan. Air kuah ketepikan




Inti yang telah siap


4 ataupun 1/2 kg cawan beras pulut direndam semalaman dan kemudian dicuci dan ditoskan

sedikit udang kering dan bawang kecil




bahan tersebut di tumis sehingga wangi



masukkan beras pulut yang telah ditoskan airnya




Kuah yang dari bahan inti tadi kita masukkan pula ke dalam beras pulut yang sedang digoreng. gaul hingga kesemua beras tadi meresap dengan kuah dan berwarna agak coklat perang



inilah pulut yang telah siap digoreng


Sekarang mama nak tunjukkan cara membungkus dengan menggunakan daun buluh


Daun yang telah direbus dicuci bersih dan dilap kering



Ambil 2 helai daun



lebih kurang beginilah...mama pun tak pandai jugak



Dilipat seperti membuat kun (pandangan dari dalam)



pandangan dari luar bentuknya ( permukaan yang asar di luar)

Masukkan beras pulut dan lubangkan ditengahnya


Masukkan inti



Tutup inti dengan beras pulut semula

Seperti di dalam gambar ini

Tutup permukaan dan tekan sedikit agar pulut mampat



Tutup keseluruhan bahagian permukaan



Dan lipat kemas mengikut bentuk
seperti ini....


dan ini........


Diikat dengan tali secara melintang dan memanjang (Jangan diikat terlalu ketat kerana pulut akan mengembang sedikit semasa direbus)


Didihkan air dan masukkan kue chang ke dalam air rebusan yangs sedang mendidih. Tutup periuk dan biarkan sehingga 30 minit. Jangan lebih 30 minit kerana pulut akan menjadi lembik. Pulut ini telah direndam semalaman.


Angkat dan toskan airnya. Boleh juga digantung seperti ketupat

Bila dah sejuk boleh lah dimakan sebagai sarapan ataupun minum petang
makan 2 ketul dah kenyang


Lai Chee Chongche.......... (kalau tak paham tanya Itammm)

Walaupun mama bungkus tak berapa menjadi tapi rasannya .........mmmmmm enak sekali. Ni kawan mama yang puji tau.... mak dia ni pakar membuat kue chang.
Byeeeeeeeeeee.........................



Friday, June 27, 2008

Kerabu atau Urap...Yang Mana Satu?

Salam semua yang disayangi........

Lama dah dulu Nide penah tanya mama macamana nak buat kerabu yang kelapanya bertukar kaler menjadi oren ataupun kuning. Mama pernah bagi resepi tu kat Nide masa kat Laman Asmara dulu. Ntah Nide ingat ntahkan tidak dan masa mama berkunjung ke rumah mertua Nide semasa hari raya yg lepas, mama jugak dihidangkan dengan sayur kerabu daun bermi. Sedap Kak Ani buat kerabu bermi tapi kalernya putih. So kali nie mama nak tunjukkan pulak bagaimana membuat Kerabu Daun Selom Bersama Taugeh.

Segenggam udang kering, direndam, dicuci bersih dan ditoskan
4 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih
10 batang cili padi


Kesemua bahan di atas ditumbuk seperti gambar diatas
1/2 biji kelapa parut putih

3 ikat daun selom dipotong dalam 2 inci
RM1 taugeh segar


Panaskan kuali dan masukkan kelapa parut putih bersama bahan tumbuk dan perisakan sedikit garam


Gaul sebati dan masak dengan api perlahan dan biarkan agak kering sedikit kemudian masukkan daun selom bersama taugeh, kacau dan balikkan kemudian matikan api segera



Kerabu Daun Selom bersama Taugeh
*Bahan yang ditumbuk bersama kelapa boleh juga digaul begitu saja bersama daun tanpa perlu memasaknya tetapi ianya tidak dapat bertahan lama dan mungkin cepat basi. Cara mama memanaskan sebentar kelapa dan bahan tumbuk untuk membuat kerabu tahan agak lama sedikit untuk cepat basi, tetapi pastikan sayur jangan dimasak terlalu lama. Cukup sebentar sahaja. Selain dari daun selom, pegaga, kacang panjang, pucuk buas juga sedap dan jika pucuk paku, pucuk ubi, pucuk teh, pucuk betik, jantung pisang hendaklah dicelur terlebih dahulu.
Silalah mencuba ya...mudah, cepat dan sedap.....
Assalamualaikummmmm


Tuesday, June 24, 2008

kalaulah kau boleh berkata........

Buat TEMAN yang diluar sana...kalian tetap di hati ini....... kasih sayang ini tak pernah pudar dan kalaulah potret dlm entry ni boleh bercakap dia akan berkata bahawa semua kawan-kawan mama sangat istimewa di hati mama....... kerana hanya dia saja yg mengetahuinya......

Apabila kau ingin SESEORANG sebagai teman, Janganlah kerana kelebihannya, Kerana mungkin dengan satu kelemahan, Kau mungkin akan menjauhinya. ...

Andai kau ingin SESEORANG sebagai teman, Janganlah kerana kebaikannya, Kerana mungkin dengan satu keburukan, Kau akan membencinya. ...

Andai kau inginkan SESEORANG sebagai teman, Janganlah kerana ilmunya, Kerana apabila dia buntu, Kau mungkin akan memfitnahnya. ...

Andai kau inginkan SESEORANG sebagai teman, Janganlah kerana sifat cerianya, Kerana andai dia tidak pandai menceriakan, Kau mungkin akan menyalahkannya

Andai kau inginkan SESEORANG sebagai teman, Terimalah dia seadanya, Kerana dia seorang TEMAN , Yang hanya manusia biasa....

Kelemahan . Kekurangan ... Keburukan ..

Kalau itu yang kau boleh terima dari seorang TEMAN Tidak mustahil kau akan memperolehi keseimbangan dalam berteman Kerana kau juga tidak sempurna, Tiadasiapa yang sempurna.....


Monday, June 23, 2008

Kari Kepala Ikan

Hi........ ni lagi satu lagi resepi yg dah berbulan mama perap. Tak sempat nak masukkan. Resepi nie mudah dan rasanya semua orang tau buatkan. Saje je mama nak masukkan stail mama masak kari kepala ikan.Tapi ikan nie 1st time mama masak. Korang penah dengar ikan tudung periuk tak? Ha nilah ikan dia. Mama masak ikan nie sebenarnya masa anak sedara huby nak buat majlis kahwin, tapi bukan utk majlis kahwin. Tapi utk makan rewang kami anak beranak. Kebetulan byk beli ikan masa tu kat pasar lepas tuh orang jual ikan tuh yg memang kenal mama dengan ikhlas hati memberi kepala ikan nie secara percuma kepada mama. Dengan besar hati mamapun terimalah. Terima kasih Razak...... semoga rezeki Razak bertambah luas. Macam nak buat jambatan pulak dengan kepala ikan nie...ekekekkeke......
KARI KEPALA IKAN
(ini untuk anggaran 4kg kepala ikan)


Kepala ikan yang telah dibersihkan


4 labu bawang besar
3 jari halia
1 labu bawang putih
(kesemuanya diblend)


3 tangkai daun kari
400 gm kari ikan


1 paket rempah penumis ikan
10 biji bawang kecil dimayang


Tumiskan bawang kecil, daun kari dan rempah penumis ikan


Kemudian masukkan bahan yg telah diblend


Rempah kari dibancuh dengan sedikit air agar ianya menjadi pes
(sebenarnya jika rempah kari ini tidak dibancuh dengan air juga boleh ya....tetapi ianya akan memakan lebih banyak minyak.) Kali nie mama bancuh dengan air sebab buat di rumah orang...nanti minyak orang banyak lak digunakan)


Masukkan kari tersebut ke dalam bahan tumis dan tumis sehingga garing dan tambah air lagi dan kacau lagi sehingga kuah hampir memekat. Ini mengambil masa dalam lebihkurang 5-10 minit untuk memastikan agar kuah kari ini benar2 pekat dan garing. Jangan biarkan ianya kering kerana nanti kuah menjadi pahit. Api kecik dan kacau selalu. Bila dah garing masukkan ikan dan kemudian sedikit air.


1/2 biji kelapa parut putih
segenggam asam jawa
Dijadikan santan pekat
(Santan nie kalau tak ada pun tak apa, boleh juga digantikan dengan susu cair)
Kelapa nie mama suka gunakan kelapa parut putih macam kita nak buat kuih tu sebab bersih. Kelapa dibubuh sedikit air dan ramas2kan bersama asam jawa agar jus asam jawa meresap ke dalam pati dan lalu diblend halus. Paling baik gunakan asam jawa tua yg tidak mempunyai biji. Tujuan kita mengisar kelapa agar patinya lebih pekat. Tapis 2 kali sebelum kita memasukkan ke dalam kuah kari.


12 batang bendi
7 tangkai lada hijau ( dibelah 2 tetapi jgn sampai putus)
7 biiji buah tomato (dibelah 2)
Dimasukkan ke dalam kuah sesudah santan. perasakan garam. Pastikan kuah benar2 mendidih dan kepala ikan telah masak barulah masukkan bahan2 ini pula.


Biarkan sebentar lalu matikan api


Siap untuk di jamu
Selamat makan.......